Maliebaan Utrecht

Hoewel het Utrechtse Maliebaanstation ooit een plek was waar zich verschrikkelijke taferelen afspeelden, is het nu een vrolijke plek voor treinliefhebbers van alle leeftijden.

Op 10 juni 1874 werd in Utrecht de Station Maliebaan geopend. Dit station lag aan de spoorlijn Hilversum – Lunetten en was destijds het tweede station van de stad. Het station werd slechts tot 1939 gebruikt. In dat jaar werd het gesloten omdat het niet meer werd gebruikt.

In de tweede wereldoorlog deed het station weer dienst. Talloze joodse Utrechters werden vanaf het oude station getransporteerd naar Amersfoort, om van daaruit naar Westerbork, en nog later concentratiekampen te worden gebracht.

Na de oorlog stond het station er verlaten bij. Pas in 1954 opende er het Spoorwegmuseum.

In dit museum kan jong en oud genieten van alles wat met treinen te maken heeft. Enkele zeer oude stoomtreinen zijn van binnen en van buiten te bezichtigen, maar er zijn ook theatervoorstellingen en interessante documentaires te zien.

Hoewel de NS-reisplanner en spoorkaarten van NS vermelden “uitsluitend bedoeld voor bezoekers van het Spoorwegmuseum” is het station regulier te gebruiken zonder een kaartje voor het museum te hoeven kopen, echter alleen tijdens de openingstijden van het museum. Er zijn ook gewoon NS-kaartlezers en een NS-kaartautomaat.

Advertenties